Briefly in English

Säpinäsatasilla rahoitettuja nuorten hankkeita – Esimerkkejä toteutuneista projekteista

Pohjois-Kymen Kasvu mahdollistaa nuorten ideoimia hankkeita Säpinäsataset-rahoituksella. Alla muutamia esimerkkejä siitä, mitä Säpinäsatasilla on tähän mennessä tehty.
Miten sinä voisit hyödyntää Säpinäsatasia vuonna 2019?

Rahoitusta voi hakea ryhmä kouvolalaisia tai iittiläisiä nuoria tai alueella toimiva yhdistys, 4H-yritys tai muu vastaava. Ryhmän tulee koostua 13-29-vuotiaista nuorista. Yhdelle projektille Säpinäsatasia voidaan myöntää 100-900 euroa. Projektien tulee olla yleishyödyllisiä ja nuorten itsensä ideoimia ja toteuttamia.

Tintamareski -työpaja

Elina Kurjen järjestämä tintamareski -työpaja Korian NS-talolla Näkyvä Koria -projektin yhteydessä.

Idea: Lapsille suunnatun Tintamareski -työpajan toteuttaminen.
Projektin ajankohta:  14.-15.7.2019 Korian NS-talolla 
Kustannukset: n. 550 euroa maalitusseihin, vanerilevyyn ja puutavaraaan.
Hankkeen toteuttajan yhteenveto: Työpajaa varten hankittiin maalitusseja, jotka olisivat helppokäyttöisiä monen ikäisille lapsille. Tintamareskin rakennusta varten käytiin ostamassa vanerilevy ja puutavaraa, sekä rakennettiin se. Pohja maalattiin kotona, jonka päälle työpajassa sitten piirrettiin ja maalattiin. Työpaja oli kahtena päivänä, 14.7. ja 15.7. Korian NS-talon pihalla. Työpaja onnistui hyvin ja valmistunut tintamareski lahjoitettiin Lehvätien päiväkotiin Korialle. 

 

Mopopajan kunnostaminen

Keltin Nuoret ry. kunnostivat Keltin kylätalon tiloihin mopopajan nuorten ja kyläläisten käyttöön.
Idea:
Mopopajan perustaminen ja pajan työkalusarjan hankinta Keltin kylätalon tiloihin 
Projektin ajankohta: Syys-talvi 2018 Keltin kylätalolla Kouvolasssa

Kustannukset: 400 euroa mopojen korjaukseen tarkoitettuihin työkaluihin.
Hankkeen toteuttajan yhteenveto: Säpinäsatasilla hankittiin mopopajalle tarpeellinen työkalusarja, joka on kyläläisten ja nuorten mopopajalaisten käytettävissä. Hankkeen aikana tuli raivattua, siivottua ja kunnostettua kylätalon tiloja mopopajan käyttöön, yhteisöllisyys ja porukkahenki kasvoi ja nuorille saatiin mukavaa tekemistä ja paikka, jossa hengailla. 

 

Vietnamilaisen ruokakulttuurin -tapahtuma

Dat Pham, Lam Nguyen ja Trang Nguyen järjestivät vietnamilaista ruokakulttuuria esittelevän, kaikille avoimen ja maksuttoman tapahtuman Kouvolan Marttakulmassa 5.4.2019. 
Idea:
Esitellä vietnamilaista ruokaa ja kulttuuria suomalaisille keittiötapahtuman muodossa, tutustuen ensin itse suomalaisen ruoan kulttuuriin ja historiaan.

Projektin ajankohta: 5.4.2019 Marttakulman keittiötiloissa Kouvolassa
Kustannukset: 430 euroa, joka katettiin Säpinäsatasilla.

Hankkeen toteuttajan yhteenveto: Tapahtuma oli hauska ja onnistunut. Tapahtumassa suomalaiset maistelivat vietnamilaisia ruokia ja pääsivät myös osallistumaan ruoan valmistukseen. Osallistujia oli kymmenkunta ja heiltä saatiin tapahtumasta erittäin positiivista palautetta. Jotkut jopa pyysivät enemmän samankaltaisia tapahtumia, joissa he voisivat ostaa ruokaa myös kotiin viemisiksi. Yleisesti tapahtuma oli hyvä mahdollisuus sekä paikallisille että vietnamilaisille opetella muiden maiden kulttuureita ruoanlaittamisen yhteydessä, ruokailla ja jakaa kokemuksia. Ennen kaikkea opettaa paikallisia tekemään joitakin vietnamilaisia ruokia. 

GretaGretaGreta – Riemukas vierailu mielikuvitusmaailmoihin

Idea: Lapsille suunnatun, osallistavan ja toiminnallisen taidenäyttelyn ja siihen liittyvän tapahtuman järjestäminen.

Projektin ajankohta: 26.2.-10.3.2019 Poikilo -galleriassa Kouvolatalolla
Kustannukset: 434 euroa, joka katettiin Säpinäsatasilla

Hankkeen toteuttajan yhteenveto: GretaGretaGretan lähtökohtana Säpinäsataset -hankkeena oli se, että lapsille suunnattua kulttuuria ja näyttelyitä nähdään gallerioissa ja museoissa harvemmin. Talvilomaviikolla alkanut näyttely ja tapahtuma tavoittikin n. 140 osallistujaa, joista suurin osa tavoitteiden mukaisesti lapsia ja lapsiperheitä.

Näyttelyn aikana järjestetty ”Mehua ja herkkuja” tapahtuma houkutteli paikalle sellaisiakin, jotka eivät todennäköisesti muutoin olisinäyttelyyn tietään löytäneet. Näyttelyssä oli esillä useita kymmeniä GretaGretaGretan ”valmiita” teoksia, mutta myös runsaasti lapsia osallistavaa, taiteilemaan houkuttelevaa materiaalia.

Näyttelyssä oli piirustuspiste, jossa saattoi piirtää tai täydentää jatkettavia piirustuskuvia, joissa oli valmiiksi hahmoteltuina Greta -hahmojen piirteitä. Lisäksi näyttelyssä oli ”Identiteetti”-teos, jota sai muokata haluamakseen värittämällä ja piirtämällä.
Tapahtumamarkkinoinnin ja -tiedottamisen järjestäjä koki haasteelliseksi, mutta oli silti järjestämäänsä tapahtumaan hyvin tyytyväinen ja koki hankkeensa onnistuneen.

Taidenäyttelyn ja tapahtuman ideoi ja toteutti kouvolalainen Jaakko Tarkka.

Joulupolku Kettumäellä

Sara Saarelan ja Alma Onalin toteuttama toiminnallinen tapahtuma Kettumäen kansanpuistossa Kuusankoskella 25.11.2018.

Idea: Lapsille ja lapsiperheille suunnatun Joulupolku -tapahtuman toteuttaminen: Tupien, kodan ja pihapiirin koristelu sekä askartelu- ja koristelutarvikkeiden hankinta. 

Projektin ajankohta: 25.11.2018 klo 11-14 Kettumäen kansanpuistossa Kuusankoskella 
Kustannukset: 555 euroa, johon haettiin ja saatiin 500 euroa Säpinäsatasia

Hankkeen toteuttajien yhteenveto: Tapahtuma toteutettiin yhteistyössä Kettumäen kansanpuisto ry:n, MLL Kuusankosken yhdistyksen ja Kuusankosken seurakunnan kanssa. Yhdessä tekeminen helpotti tapahtumasta tiedottamista ja järjestelyjä. Pienissä tuvissa järjestettiin erilaista ohjelmaa, kuten sadun kuuntelua, askartelua, kirjeen tekoa joulupukille sekä puuhastelevien tonttujen ihmettelyä. Ulkona oli hevosajelua, seurakunnan enkeleitä ja MLL:n temppurata. Kodassa soi elävä musiikki.

Joulupolku onnistui kaikin puolin loistavasti ja ylitti järjestäjien odotukset: Kävijöitä oli peräti 1000! Tapahtuman suunnitteluun käytettiin reilusti aikaa, mutta se palkittiin lopulta tyytyväisten asiakkaiden muodossa. Joulupolun toteuttamiseen järjestäjät löysivät lähes 30 vapaaehtoista ja heidän työpanoksensa koettiin todella tärkeäksi. Järjestäjille jäi projektista todella hyvä mieli ja jatkoa toivotaan tulevien tapahtumien myötä.
Säpinäsatasten avulla monelle lapsiperheelle saatiin tarjottua iloa mukavan ja toiminnallisen tapahtuman muodossa.

 

Erkka-Pop – Erityisnuorten musiikkitapahtuma Kouvolassa

Kouvolan Vammaisjärjestöjen yhdistyksen nuorten työryhmän toteuttama erityisnuorille ja heidän perheilleen suunnattu musiikkitapahtuma Kouvolan kuntotalolla elokuussa 2018

Idea: Erityisnuorille haluttiin järjestää musiikillinen tapahtuma.Tapahtuman suunnittelu käynnistyi heti, kun KVY:n nuorten työryhmä sai tiedon, että heidän olisi mahdollista hakea rahoitusta tapahtumaan Pohjois-Kymen Kasvun Säpinäsatasten muodossa.
Projektin ajankohta: 4.8.2018 klo 15-18 Kuntotalolla Kouvolassa
Kustannukset: Säpinäsatasia haettiin 1800 euroa, josta tapahtumalle myönnettiin 1000 euroa

Yhteenveto: Tapahtuma oli erittäin onnistunut. Määrällisesti tapahtumassa oli vain 50 kävijää, mutta laadullisesti ja kohderyhmän osalta tavoitteet saavutettiin kirkkaasti: Tapahtumaan saatiin henkilöitä, jotka eivät muuten osallistuisi yleisesti lapsille ja nuorille suunnattuun musiikkitapahtumaan. Mukana oli myös liikuntarajoitteisia henkilöitä pyörätuoleilla. Jo se, että erityisnuoret pääsivät tapahtuman aikana asioimaan tapahtumaan pystytetyllä kioskilla omalla rahalla, sai monet heistä ikionnellisiksi.
Tapahtumassa nähtiin ja kuultiin neljää eri esiintyjää. Säpinäsatasten lisäksi tapahtuman tekemiseen tarvittiin useita talkootyöläisiä. 
Tapahtuma antoi niin osallistuneille kuin järjestäjille valtavasti uusia kokemuksia ja oppia!

Festival of colors – Värijuhla Kouvolassa

Wisam Samin ja Sini Inkeroisen toteuttama koko perheen Värijuhla -puistotapahtuma Kouvolan Jaakonpuistossa kesäkuussa 2018

Idea:
Koko perheen puistotapahtuman järjestäminen ja kehittäminen Värijuhla -teemalla. 
Ajankohta: 30.6.2018 klo 15-20 Kouvolan Jaakonpuistossa
Kustannukset: 1550 euroa, johon haettiin ja saatiin 1300 euroa Säpinäsatasia
Yhteenveto: Värijuhla on koko perheen puistotapahtuma, jossa iloitaan väreistä ja monipuolisesta ohjelmasta. Säpinäsatasten avulla pystyttiin kehittämään tapahtumaa ja sen sisältöä: Jauheväreillä iloitsemisen ja leikkimisen lisäksi tarjolla oli musiikkia, pomppulinnoja, lasten pihaleikkejä, herkkuja ja pikkusuolaista sekä Taikuri-Matiaksen loihtimia upeita ilmapallohahmoja ja jongleerausta. Tapahtuma onnistui, vaikka oikukas ja sateinen sää meinasikin napata osansa tapahtuman kävijämäärästä. 

Askartelupaja Suomi100 -tapahtumassa Iitissä

4H -nuorten toteuttama askartelu- ja paperintekopaja Suomi100 -tapahtuman yhteydessä Kausalan Ravilinnassa, Iitissä.

Idea: Kaikille avoimen ja maksuttoman askartelu- ja paperintekopajan järjestäminen Iitissä, jonkun sopivan tapahtuman yhteydessä.
Ajankohta: 26.8.2017 Kausalan Ravilinnassa, Iitissä.
Kustannukset: Pajatoimintaan myönnettiin 300 euroa Säpinäsatasia.
Yhteenveto: Paperimassasta tehtiin itse uusiopaperia, mehupilleistä askarreltiin rannekoruja. Tarjolla oli mehua ja pipareita. Säpinäsatasilla nuoret pääsivät tekemään omia juttujaan ja samalla esittelemään myös yhdistystä toiminnan kautta.

FunSUP Jaalassa

Jaalassa heinäkuussa 2017 kuusankoskelaisen Nanna Rauoksen ja jaalalaisen Tiia Valkeapään toteuttama yleishyödyllinen hanke. 

Idea: Kesätöistä paitsi jäänyt 13-vuotias Nanna lähti jalostamaan ideaansa SUP-harrastukseen liittyen yhdessä Tiian kanssa. Tiia oli kuullut nuorille suunnatuista Säpinäsatasista ja otti yhteyttä Pohjois-Kymen Kasvuun. Tiia lähti projektiin Nannan tueksi ja täysikäiseksi jäseneksi FunSUPia toteuttamaan. FunSUP järjesti maksutonta SUP-lautailu opastusta Jaalassa ja vuokrasi SUP-lautoja veloituksetta sekä paikallisille että kesäasukkaille. Samalla saatiin kesätöiden korvikkeena mielekästä tekemistä Nannalle.

Projektin ajankohta: Kaksi viikkoa heinäkuussa 2017, neljänä päivänä viikossa.

Kustannukset: Hakemuksen perusteella Kasvun nuorisojaosto myönsi 500 euroa Säpinäsatasia SUP-lautojen hankintaan. 

Hankkeen toteuttajien yhteenveto: FunSUPista muodostui nimensä mukainen, hauska ja onnistunut kokemus. SUP-lautailua pääsivät kokeilemaan sekä nuoret että aikuiset, paikalliset ja kesäasukkaatkin. Kuten niin monessa muussakin suomalaisessa kesätapahtumassa, säälläkin oli oma vaikutuksensa. Hankkeen aikana kerättiin palautetta, jonka avulla voidaan kehittää toimintaa mahdollisesti myös tulevina kesinä. Nannan mielestä oli kiva saada tekemistä kesään. FunSUP tuotti hyvää työkokemusta ja mahdollisuuden tutustua uusiin ihmisiin. FunSUP hankkeen kahden toiminnallisen viikon aikana suppailuun tutustui yli 140 kokeilijaa.

LeaderEuroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin