Briefly in English

Esimerkkejä toteutuneista projekteista

Säpinäsatasten tuella suppailtiin Jaalassa

Pohjois-Kymen Kasvu avasi tämän vuoden alussa haun Kasvun omaan nuoriso-Leader-rahoitukseen. Säpinäsatasiksi nimettyä rahoitusta voi hakea ryhmä kouvolalaisia tai iittiläisiä nuoria tai tällä alueella toimiva yhdistys, 4H-yritys tai muu vastaava. Ryhmän tulee koostua 13-29-vuotiaista nuorista ja yhdelle projektille Säpinäsatasia voidaan myöntää 100-500 euroa. Projektien tulee olla yleishyödyllisiä ja nuorten itsensä ideoimia ja toteuttamia.

 

 

 

 

 

 

Yksi Säpinäsatasia toiminnassaan hyödyntänyt projekti oli Jaalassa heinäkuussa toteutettu FunSUP, jonka taustalta löytyvät 13-vuotias Nanna Rauos Kuusankoskelta ja 28-vuotias Tiia Valkeapää Jaalasta. Nanna ja Tiia kertovat, että idea syntyi tavallaan tekemisen puutteesta ja tylsyyden välttämisestä. Laajalti urheilua harrastava ja aktiivinen Nanna jäi työnhaustaan huolimatta vielä kuluvana kesänä ilman kesätöitä. Niinpä liikunnan parissa työskentelystä haaveileva liikuntaluokkalainen punnitsi vaihtoehtojaan.

Urheiluharrastusten kirjoon kuuluu SUP-lautailu, jota voisi kenties hyödyntää muutenkin. Nannan idea lähti jalostumaan yhdessä Jaalassa asuvan sukulaisen Tiian kanssa. Tiia oli kuullut nuorille suunnatuista Säpinäsatasista ja otti yhteyttä Pohjois-Kymen Kasvuun. Tiia päätti lähteä projektiin Nannan tueksi, täysikäiseksi jäseneksi FunSUP-projektia toteuttamaan. Ideana oli kahden viikon ajan heinäkuussa toteuttaa neljänä päivänä viikossa Jaalassa SUP-lautailun opastusta ja mahdollistaa ilmainen lautojen lainaus. Rahaa projektissa tarvittiin lähinnä SUP-lautojen hankintaan. Hakemuksen ja projektisuunnitelman perusteella Pohjois-Kymen Kasvun nuorisojaosto myönsi 500 euroa Säpinäsatasia Nannan ja Tiian projektille. Kokonaisuudessaan projektiin oli budjetoitu noin 600 euroa.

Miten meni?

FunSUPista muodostui nimensä mukainen, hauska ja onnistunut kokemus. Kuten niin monessa muussakin suomalaisessa kesätapahtumassa, säälläkin oli oma vaikutuksensa. Ennen sovittuja toteutuspäiviä Nanna ja Tiia ostivat lainakäyttöön tarkoitetut laudat, testasivat ne, harjoittelivat opastuksia varten sekä tiedottivat FunSUP-projektistaan some-kanavissa ja kaupan ilmoitustaululla. Kuuluipa hankintoihin myös vihko kävijäkirjanpitoa varten, sillä tulisihan projekti sen päätyttyä raportoida asianmukaisesti Pohjois-Kymen Kasvulle.

Projektia toteutettiin 20.-30. heinäkuuta Jaalan kirkonkylän uimarannalla yhteensä kahdeksana päivänä.
– Ensimmäisenä torstaina oli aika huono sää ja kehnosti porukkaa. Kaikki kokeilijat olivat jaalalaisia aikuisia, ensikertalaisia tosin jokainen. Perjantain sää oli vaihteleva ja kokeilijoita oli jo reilummin, kertovat Nanna ja Tiia.
– Lauantain alkajaisiksi oli sitten jo pitkät jonot. Sään huononnuttua hiljeni vähän, mutta lauantaina suppailijoita kävi lähes 30, he kertovat.

Ensimmäisen viikon päätteeksi näytti hiljaiselta, ja päivystäminen rannalla päätettiin lopettaa hivenen etuajassa.
– Siinä tuli sitten harjoiteltua lautojen tyhjennystä ja täyttöä. Juuri kun kuvittelimme, että hommat olisivat ohi näin vähäisen kävijämäärän vuoksi tältä päivältä ja saimme laudat tyhjiksi, paikalle ilmaantui 11 halukasta kokeilijaa. Ei muuta kuin menoksi uudelleen, naurahtaa Tiia.

– Jälkimmäisellä viikolla sää puuttui peliin ukkosenkin muodossa, jolloin lautailu keskeytettiin kertaalleen turvallisuussyistä. Olosuhteisiin nähden oli kuitenkin hyvin porukkaa aina. Paikallisia ja kesämökkiläisiä, nuoria ja aikuisia.

Entäpä tulevaisuus?

– Mietimme jo tulevaisuutta. Olimmeko valinneet sopivan paikan tai voisiko tulevaisuudessa joku maksaa tästä? Saadaksemme kysymyksiimme vastauksia, keräsimme palautetta, Nanna ja Tiia kertovat.
– Saimme rohkaisevaa positiivista palautetta ja tukea kehitysideoille ensi kesäksi, vinkkejä tiedottamiseen ja sopiviin paikkoihin, täsmentää Tiia. Nannan mielestä oli kiva saada tekemistä kesään. FunSUP tuotti hyvää työkokemusta ja mahdollisuuden tutustua uusiin ihmisiin. Nyt hankitut laudat, kerätty kokemus ja kävijöiltä saatu palaute rohkaisevat jatkamaan ensi kesänä.

Tiia tukee Nannan näkemystä, vaikka sanookin, ettei kaikki mennyt helpoimman kautta. Suunnitelmissa oli käyttää pientä kuorma-autoa kuljetuksiin mutta sattuman kautta käytettävissä ei ollutkaan kuin henkilöauto. Niinpä ilmatäytteiset laudat piti joka päivä tyhjentää, purkaa ja pakata rannalta lähdettäessä ja täyttää seuraavana päivänä.
– Kävi ihan kuntoilusta. Nanna onneksi suunnitteli ja huolehti suurimman osan toteutuksesta. Minähän vain katsoin päältä, olin avustajana, Tiia sanoo ja jatkaa:
– Oli upeata seurata Nannaa. Ujous sai kyytiä, ja Nanna kertoi tutuille ja tuntemattomille suppailusta kiinnostuneille ja opasti laudalle nousevia. Taidamme talven aikana tehdä jo liiketoimintasuunnitelmaa, seuraavan kesän kujeita ajatellen.

Molemmat kertoivat FunSUP-osallistujille myös Säpinäsatasista, ja toivovat, että joillekin nyt syntyisi myös uusia ideoita heidän projektinsa myötä.
– Kiitos paljon saamastamme tuesta projektille, jossa yli 140 kokeilijaa pääsivät SUP-lautailun makuun!

LeaderEuroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin