Briefly in English

Säpinää, seikkailuja ja uutta osaamista maaseudulle

Kirjoitettu 22.11.2018 14:11 | Kategoriat: Hanketuet, Koulutus, Maaseutu, Nuoret, Tapahtumat, Yhdistys, Yhteistyökumppanit, Yleinen, Yritystuet

Paikallista Kasvua kyliin ja yrityksiin -hankkeen päätösseminaarissa 20.11.2018 Kouvola-talolla kuultiin kärkihankkeen tuloksista.

Kasvun kolmevuotinen Kouvolan ja Iitin alueella toteutettu Leader-rahoitteinen aktivointihanke, Paikallista kasvua kyliin ja yrityksiin on edistänyt pienyrittäjyyttä, aktivoinut nuoria, lisännyt kansainvälistymistä ja neuvonut yrityksiä ja yhdistyksiä rahoitusasioissa. Hankkeessa on tavoitettu suoraan 1 200 yhdistystä, yritystä tai henkilöä, järjestetty yli 40 tapahtumaa ja tilaisuutta sekä koulutettu yhteensä 194 henkilöä 15 eri koulutuksessa. Aktivointitilaisuuksiin on osallistunut lähes 1600 henkilöä.

Säpinää ja seikkailuja

Kasvun toiminnassa mukana olevia nuoria: Leevi Lautala sekä taka-alalla kuvassa oleva Noora Mäkelä.

Hankkeen päätösseminaarissa kuultiin hankkeeseen osallistuneiden yritysten, yhdistysten, nuorten ja oppilaitosten mielenkiintoisia puheenvuoroja. Hanke on ollut monessa mukana: esimerkiksi vuonna 2017 hanke organisoi kansainvälisen nuorten seikkailuseminaarin Amaze me Leaderin paikallisen toteutuksen Kouvolassa ja Iitissä. Seikkailuseminaariin osallistui 54 nuorta ja tapahtuma järjestettiin uudelleen Skotlannissa vuonna 2018. Amaze me Leader -kokemuksistaan tilaisuudessa kertoi Iitistä hankeen avulla kansainväliseen seikkailuun mukaan päässyt Leevi Lautala. Hankkeen tuloksena syntyneistä Säpinäsatasista tilaisuudessa kertoi Noora Mäkelä, joka on aktiivisesti mukana myös Kasvun nuorten jaoston toiminnassa.

Investointeja ja kylien toiminnan kehittämistä

Kasvun investointituella mahdollistettu hankinta.

Paikallista kasvu kyliin ja yrityksiin -hanke tarjosi sekä neuvonta- että investointitukea paikallisille yrityksille. Yksi hankkeen aikana investointitukea hakeneista ja saaneista yrityksistä on MPL-Forest, jonka toiminnasta ja myönteisistä kokemuksista hankkeessa kertoi Mika Lehtinen.

MPL-Forestin Mika Lehtinen

Kehittämishankkeista tilaisuudessa kuultiin Mämmälän kotiseutuyhdistyksen uimalahankkeesta Korjärvellä. Hankkeesta ja sen positiivisista vaikutuksista kylälle tilaisuudessa oli kertomassa yhdistyksen edustaja, Hannele Sippu.  

Paikallista kasvu kyliin ja yrityksiin hankkeessa järjestettiin runsaasti koulutusta Iitissä ja Kouvolassa. Lisäksi KSAO:ssa käynnistettiin hankkeen aikana Mökkitalkkari-koulutus. Ja syntyipä hankkeen loppumetreillä vielä 17 Kouvolan kylän kanssa yhteistyössä laaditut kyläsuunnitelmat. Hankkeen projektipäällikkönä toiminut Jarno Leinonen totesi tilaisuuden päätteeksi hankkeen olleen onnistunut, mutta kuten usein hankkeissa, jatkojalostukseenkin jäi asioita: ”Ekotuote on vielä hakusessa, se jäi tässä hankkeessa tavoitteeksi. Ehkä aika ei vielä ollut kypsä. Myös yritysten yhteistyöhankkeelle olisi paikallisesti tarvetta. Matkailussa on runsaasti potentiaalia, uskoisin sopivan yritysten yhteistyöhankkeen löytyvän siltä saralta.” Summasi Leinonen tilaisuuden lopuksi.

Arkistot

Kategoriat

LeaderEuroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin