Huomioithan, että kaikki myöntämämme rahoitus on jälkirahoitteista, minkä vuoksi välirahoitus tulee suunnitella jo hakuvaiheessa!
Tärkeimmät asiat hankkeen toteutuksessa
Lue rahoituspäätös huolellisesti läpi ja kysy heti joko meiltä tai ELYn käsittelijältä, jos joku on epäselvää!
Hanke pitää toteuttaa rahoituspäätöksen ja hankesuunnitelman mukaisesti. Jos esim. hankkeen sisältöä, kustannusten jakautumista tai toteutusaikaa täytyy muuttaa, tai yrityksen toiminnassa tapahtuu muutos (esim. yrityskauppa), muutoksesta pitää ilmoittaa hyvissä ajoin etukäteen Kasvulle. Ilmoittamatta ja omin päin tehty muutos voi johtaa tukien maksamatta jättämiseen tai tuen takaisinperintään.
Dokumentoi, dokumentoi ja dokumentoi! Säilytä ja arkistoi mieluummin liikaa kuin liian vähän hankkeeseen liittyviä dokumentteja.
Hankkeen kirjanpito pitää järjestää asianmukaisesti osaksi yrityksen kirjanpitoa. Hankkeelle kannattaa perustaa oma kustannuspaikka.
Kustannuksia voi syntyä hankkeelle vain sen toteutusaikana.
Noudata tiedottamiseen ja viestintään liittyviä ohjeita.
Maksatuksen hakeminen
Maksuhakemukset tehdään sähköisesti Hyrrä-järjestelmässä ja niiden hakeminen kauden 2023-2027 hankkeisiin avautuu myöhemmin.
Maksua voi hakea, kun hankkeessa on syntynyt kustannuksia ja ne on maksettu ja viety kirjanpitoon hankkeen kustannuspaikalle.
Suosittelemme vahvasti hakemaan maksatuksia vähintään puolivuosittain.
Suosittelemme ilmoittamaan meille maksuhakemuksen tekemisestä ennen sen lähettämistä.
Raportointi ja hankkeen seuranta
Jokaisen maksuhakemuksen yhteydessä kuvataan lyhyesti, miten hanke on siihen mennessä edennyt.
Vuosittain tammikuun loppuun mennessä hankkeen seurantatiedot pitää kirjata Hyrrään.
Loppuraportti toimitetaan viimeisen maksuhakemuksen yhteydessä. Raportin sisältö on kerrottu rahoituspäätöksessä.
Kirjanpitoaineisto ja hankkeeseen liittyvät tositteet pitää säilyttää rahoituspäätöksessä ilmoitettuun päivämäärään saakka.
Investointihankkeissa investoinnille on asetettu pysyvyysaika, joka on kerrottu rahoituspäätöksessä.
Osa hankkeista tarkastetaan. Tarkastuksen voi tehdä ELY-keskus, Ruokavirasto, maa- ja metsätalousministeriö tai EU:n toimielin.